BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Comuna Boroaia in cuvinte si imagini. Traditii, istorie, geografie, personalitati, fotografii.

Satul Giulesti | Satul Barasti | Satul Moisa | Satul Boroaia | Satul Sacuta |
Scoala Nr. 1 - Boroaia | Scoala Nr. 2 - Boroaia | Scoala Moisa | Scoala Barasti | Scoala Giulesti |

 

Boroaia - istorie si continuitate, spre un tel european
small logo

Biserica Giuleşti

Biserica

„Sf. Nicolae”

din Satul Giuleşti

Preot - Fănică Chetroi

Aceasta sfânta Biserica apartine satului Giulesti, comuna Boroaia, sat asezat la 3 km est de satul Barasti, având la N-E apa Moldovei. Prin mijlocul satului Giulesti trece soseaua Barasti – Draganesti – Tg. Neamt.

Se crede ca primii locuitori de aici, au venit de pe dealul Temeliei de peste apa Moldovei, peste care urca soseaua spre orasul Falticeni. Astfel a luat fiinta satul pe mosia Giulesti. Astazi satul numara în jur de 170 de familii cu circa 700 de suflete.

Constructia acestei biserici a început în anul 1937 si s-a terminat în anul 1943, când a fost sfintita. Planul general al bisericii este în forma de cruce, având trei încaperi: pridvor, pronaos – naos, altar. Biserica este zidita din caramida pe temelie de beton, acoperita cu tabla zincata.

Ctitorii bisericii sunt enoriasii satului Giulesti care, cu munca si obolul lor, au înaltat o biserica solida si frumoasa. Înaltimea bisericii este de 8 metri. Peretii la exterior prezinta sub cornisa un sir de ocnise care în anul 2004 au fost pictate în fresca.

La acoperis sunt doua turle: una situata pe naos iar a doua pe pronaos care serveste si de clopotnita, unde sunt asezate doua clopote.

Intrarea în biserica se face prin partea de apus, prin pridvorul de zid cu usa de metal. Din pridvor se face urcarea la cafas si clopotnita. Pronaosul se desparte de naos prin doua coloane de caramida formând un arc pentru sustinerea boltei. Altarul in forma semicirculara este construit si înzestrat cu tot ce trebuie pentru oficierea serviciului divin. Biserica, în interior, a fost pictata peste tot în tempera cu caseina, în stil bizantin în anul 1943 de maica Veronica Constantinescu din Mânastirea Varatec. Catapeteasma bisericii este din lemn de tei sustinuta cu grinzi de brad.

Este prevazuta cu diferite coloane cu capiteluri, artistic sculptate în frunze si ramuri, bronzate auriu. Icoanele catapetesmei pictate în ulei sunt încadrate în rame artistic sculptate si poleite cu bronz auriu. Lucrarile catapetesmei si a altor obiecte de arta au fost efectuate de fratii Ion si Vasile Lungu din comuna Bogdanesti, iar restul de mobilier: cafas, strani, scari, de catre Nicolae Baltag din Boroaia prin anii 1941 si 1942. Pardoseala este de ciment lustruita cu mozaic. Deci constructia acestei biserici a început în 1936 iar în anul1943 pe data de 5 decembrie a fost sfintita de Mitropolitul Moldovei Irineu Mihalcescu. Amintim numele unor preoti slujitori la vechea biserica care exista din anul 1928 si care în prezent serveste ca biserica parohiala în comuna Cornu Luncii, satul Dumbrava: Vasile Samson, Ion Manoliu, Gh. Ionescu, Al. Grigoras, Constantin Cercel, Petru Moldovanu, Dumitru Popa, Al. Zaharescu, Mihai Beraru.

Dintre contemporani: Axinia Mihai, Ion Melestean, Argatu Gavril, Tiganescu Vasile, Andrei Petre iar de la 1 septembrie 2002 Pr. Chetroi Fanica. În aceasta perioada (1 sept 2002 – azi) Biserica a capatat o fata noua prin repictare în interior, vopsirea tablei de pe acoperis, la exterior s-a aplicat tencuiala în praf de piatra si s-au adus vesminte si obiecte de cult noi.

Galerie foto

Contact Us | ©2005 INTERNATIONAL TVN-SYS S.A. SUCEAVA ROMANIA