Învăţământ - Şcoala Boroaia
Scurt istoric al Şcolii Nr.1
„Vasile Tomegea”- Boroaia
Director - Muraru Alexandru
Scoala Boroaia este una din cele mai vechi scoli de la înfiintarea lor. Dupa spusele batrânilor si datele ce se regaseau în corespondenta scolii înainte de1944, se constata înca de la 1857, ca în acest sat, functiona sub numele de scoala comunala într-o casa închiriata, pe dealul satului Boroaia. Din alte surse reyulta ca mai inainte, pe la 1849 în sat învatau 32 de elevi, fara sa aiba frecventa regulata decât câtiva.
În 12 august 1858 ia fiinta scoala din Boroaia finantata de stat, inaugurandu-se primul local de scoala, construita cu o singura sala de clasa si locuinta pentru directorul scolii, pe atunci Constantin Dumitriu, care a fost si primul învatator al scolii. În 1863 erau 32 de elevi în 4 clase – spune inspectorul Adamescu – iar la 1870, din cele scoli de fata de judet, una era la Boroaia, unde din cele de 30 de eleve, 6 aveau frecventa buna.
Sub conducerea învatatorului Ioan Bendescu, directorul scolii în perioada 1889-1909, a fost construit un nou local de scoala, mai mare cu 4 sali de clasa, cancelarie si sala de recreatie, cu bani împrumutati de la Casa Scoalelor si cu contributia satenilor, local care a fost inaugurat în anul 1900. din anul 1902, în localul scolii vechi, se înfiinteaza la Boroaia o scoala de meserii, fiind una din cele mai vechi din Moldova, care pâna în anul 1924 a dat 661 de absolventi.
Începând cu inaugurarea noului local de scoala, aceasta a functionat ca scoala primara de tip urban, cu 4 clase, cu 4 învatatori si programe de studiu ca la oras. Asa încât la 1 septembrie 1908, corpul didactic al Scolii Nr.1 Boroaia era format din învatatorii: Ion Bendescu – director al scolii, Ilie Mihailescu si sotii Vasile si Maria Tomegea. Pâna atunci mai functionase, perioade mai mici sau mai mari de timp si învatatorii Nicolae, Vasile Costachescu, Eugenia Cucescu, Gheorghe Alexandrescu si Gheorghe Popescu.
Învatatorul Vasile Tomegea – absolvent al Scolii Normale „Vasile Lupu” – Iasi promotia 1902, vine prin transfer la 01.09.1906, este numit director al scolii la 01.09.1921, funtie care o detine 31 de ani pâna la iesirea la pensie, la 01.09.1943, dupa 37 de ani de apostolat. A fost perioada în care miscarea haretista a format învatatori atasati fata de popor, cu spirit organizatoric si patriotic, adepti ai datoriei pâna la sacrificiu, cu credinta nestramutata în puterea luminarii poporului. „Învatatorul Vasile Tomegea (1882-1978) a fost zb astfel de învatator, una din figurile ilustre, iluministe ale satului, judetului si neamului”, desfasurând activitati culturale si obstesti, convins ca viata satului se poate îmbunatati numai prin cultura.