bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Comuna Boroaia in cuvinte si imagini. Traditii, istorie, geografie, personalitati, fotografii.

Satul Giulesti | Satul Barasti | Satul Moisa | Satul Boroaia | Satul Sacuta |
Scoala Nr. 1 - Boroaia | Scoala Nr. 2 - Boroaia | Scoala Moisa | Scoala Barasti | Scoala Giulesti |

 

Boroaia - istorie si continuitate, spre un tel european
small logo

Învăţământ - Şcoala Boroaia

Scurt istoric al Şcolii Nr.1

„Vasile Tomegea”- Boroaia

Director - Muraru Alexandru

Scoala Boroaia este una din cele mai vechi scoli de la înfiintarea lor. Dupa spusele batrânilor si datele ce se regaseau în corespondenta scolii înainte de1944, se constata înca de la 1857, ca în acest sat, functiona sub numele de scoala comunala într-o casa închiriata, pe dealul satului Boroaia. Din alte surse reyulta ca mai inainte, pe la 1849 în sat învatau 32 de elevi, fara sa aiba frecventa regulata decât câtiva.

În 12 august 1858 ia fiinta scoala din Boroaia finantata de stat, inaugurandu-se primul local de scoala, construita cu o singura sala de clasa si locuinta pentru directorul scolii, pe atunci Constantin Dumitriu, care a fost si primul învatator al scolii. În 1863 erau 32 de elevi în 4 clase – spune inspectorul Adamescu – iar la 1870, din cele scoli de fata de judet, una era la Boroaia, unde din cele de 30 de eleve, 6 aveau frecventa buna.

 

Sub conducerea învatatorului Ioan Bendescu, directorul scolii în perioada 1889-1909, a fost construit un nou local de scoala, mai mare cu 4 sali de clasa, cancelarie si sala de recreatie, cu bani împrumutati de la Casa Scoalelor si cu contributia satenilor, local care a fost inaugurat în anul 1900. din anul 1902, în localul scolii vechi, se înfiinteaza la Boroaia o scoala de meserii, fiind una din cele mai vechi din Moldova, care pâna în anul 1924 a dat 661 de absolventi.

Începând cu inaugurarea noului local de scoala, aceasta a functionat ca scoala primara de tip urban, cu 4 clase, cu 4 învatatori si programe de studiu ca la oras. Asa încât la 1 septembrie 1908, corpul didactic al Scolii Nr.1 Boroaia era format din învatatorii: Ion Bendescu – director al scolii, Ilie Mihailescu si sotii Vasile si Maria Tomegea. Pâna atunci mai functionase, perioade mai mici sau mai mari de timp si învatatorii Nicolae, Vasile Costachescu, Eugenia Cucescu, Gheorghe Alexandrescu si Gheorghe Popescu.

Învatatorul Vasile Tomegea – absolvent al Scolii Normale „Vasile Lupu” – Iasi promotia 1902, vine prin transfer la 01.09.1906, este numit director al scolii la 01.09.1921, funtie care o detine 31 de ani pâna la iesirea la pensie, la 01.09.1943, dupa 37 de ani de apostolat. A fost perioada în care miscarea haretista a format învatatori atasati fata de popor, cu spirit organizatoric si patriotic, adepti ai datoriei pâna la sacrificiu, cu credinta nestramutata în puterea luminarii poporului. „Învatatorul Vasile Tomegea (1882-1978) a fost zb astfel de învatator, una din figurile ilustre, iluministe ale satului, judetului si neamului”, desfasurând activitati culturale si obstesti, convins ca viata satului se poate îmbunatati numai prin cultura.

 

În urma reformei învatamântului din 1924, Scoala Nr.1 Boroaia devine scoala primara cu 7 clase, iar din 1948 ca scoala elementara cu doua cicluri de învatamânt: I-IV(ciclul I) si V-VIII(ciclul II), an în care se înfiinteaza si prima gradinita de copii – educatoare Beraru M.Elena. Fiind singura scoala din comuna cu ciclul II, în care au învatat si copii din comunele învecinate, scoala a fost dotata, pentru perioada de iarna, cu internat si cantina, aceasta functionând în perioada 1945-1961. Odata cu generalizarea învatamântului de 8 ani si a liceului de 12 ani, începând cu 01.09.1965, Scoala Nr 1 Boroaia functioneaza ca liceu teoretic (clasele I-XII) pâna în anul 1974.

În anul scolar 1968-1969 a absolvit prima promitie a Liceului Teoretic Boroaia în numar de 29 de elevi, marea majoritate coninuându-si studiile la scoli post liceale sau în învatamântul superior. Corpul didactic, fiind format din 23 educatoare, învatatori si profesori, directorul scolii fiind profesorul Vasile Beraru care s-a stins din viata, cu trei saptamâni înainte de sfârsitul anului scolar, într-un tragic accident de circulatie.

Populatia scolara fiind în crestere se generalizeaza învatamântul de 10 ani spatiul de scolarizare a devenit neîncapator si pentru învatamântul în doua schimburi. Astfel, la initiativa unor cadre didactice prof. Beraru Constantin, Cercel Petru, a oficialitatilor locale si cu sprijinul unor fosti elevi ai scolii: generalul Traian Dafinescu, generalul Mircea Mocanu, colonel Jean Scripcaru si altii, s-au obtinut de la bugetul de stat fondurile necesare constructiei noului local de scoala cu trei nivele, dotat cu doua laboratoare, 14 sali de clasa, grupuri sanitare si încalzire centrala proprie, a carei inaugurare a avut loc la data de 11.10.1981.

În timp ce majoritatea comunelor si satelor erau lipsite de curent electric, în satul Boroaia, în cadrul Caminului Cultural îsi desfasura activitatea cinematograful. Pe durata a peste 3 decenii, începând cu anul 1950, învatatorul Gheorghe Petrescu a proiectat mii de filme pentru copii, tineret si adulti, contribuind la formarea spirituala si morala a acestora.

În istoria ei de peste un secol si jumatate, Scoala Nr.1 Boroaia si-a câstigat un prestigiu deosebit prin calitatea corpului profesoral care a slujit-o cu credinta si devotament, prin rezultatele scolare care le-au obtinut absolventii, majoritatea urmând cursuri liceale ori profesionale, un procent foarte mare absolvind învatamântul tehnic si superior.

În cinstea, onoarea si memoria celui ce a fost, învatatorul – erou – Vasile Tomegea ca omagiu adus pentru tot ceea ce a facut pentru satul si învatamântul boronian si nu numai, în cadrul unei festivitati deosebite, la care au participat fiii satului, în prezenta oficialitatilor locale si judetene, s-a dezvelit bustul amplasat în fata scolii, acesteia atribuindu-se numele de „Scoala cu clasele I-VIII Nr. 1 Vasile Tomegea – Boroaia”

Faptul a fost împlinit în ultima duminica a lunii iunie, în data de 29 a anului 1997.

 

Contact Us | ©2005 INTERNATIONAL TVN-SYS S.A. SUCEAVA ROMANIA